Pentti Haanpään Vääpeli Sadon Tapaus

post thumb
kirjoittanut Hemron/ 02 Sep 2021

Pentti Haanpään Vääpeli Sadon Tapaus

Vääpeli sadon tapaus on kirja, joka kuvaa korpraali Kärnän ja vääpeli Sadon välisiä konflikteja. Kirja on julkaistu vuonna 1956, mutta kirjoitettu se on jo huomattavasti aikaisemmin, vuonna 1935. Kirjassa päähenkilöt ovat hyvin inhimillisiä, eikä kumpikaan heistä pelaa täysin puhdasta peliä. Joskin sympatiat kääntyvät helposti Kärnän puolelle Sadon ollessa se kirjan pääpahis. Tarinasta on tehty vuonna 1985 myös elokuva televisioon, jossa pääosia näyttelevät Harri Tirkkonen, Marja Packalén ja Heikki Paavilainen.

Vääpeli sadon tapaus kertoo kahden miehen välien selvittelystä

Jo heti varusmiesaikana, ensimmäisestä palveluspäivästä lähtien, on Kärnällä ollut jotain Satoa vastaan. Kukaan ei oikein tiedä mitä, mutta joku kaihertaa pahemman kerran. Sato on erittäin tunnettu ankaruudestaan, eikä ketään kiinnosta joutua hänen silmätikukseen. Hän on tienannut lisänimen Sadistinen Sato, harjoittamalla niin vastenmielistä simputusta, että lukija asettuu Kärnän puolelle helposti.

Kirjan kirjoittaja, Pentti Haanpää kritisoi Kärnän suuta käyttäen sodankäyntiin valmistumisen ja sodankäynnin mielekkyyttä. Ehkä miesten touhut ovat tietynlainen vertauskuva sodalle itselleen. Ja tämä onkin melko mielenkiintoista, sillä kirjahan on kirjoitettu vain neljä vuotta ennen sodan syttymistä. Kirjan lopussa osapuolista toinen nousee selkeään voittoasemaan, mutta pohdittavaksi jää, kannattiko.

Vääpeli Sadon toiminta

Tietyllä tapaa Sadon toiminta onkin myös oikeutettua, sillä sotimiseen ei riitä vain se, että osataan käyttää mekaanisesti aseita. Se vaatii muutakin, esimerkiksi kykyä sietää painetta ja tehdä päätöksiä itsenäisestikin tiukassa tilanteessa. Loppujen lopuksi tähän Satokin toimillaan tähtää, joskin hänen keinonsa voivat lyödä yli hyvän maun rajojen. Kirja on vallan mainio ja suosittelenkin sitä lukulistalle laitettavaksi.