KIRJAN KIRJOITTAMINEN

KIRJAN KIRJOITTAMINEN ON VAIKEAMPAA KUIN LUULISI

Oppikirja perustuu aina pelkkiin faktoihin ja sen tarkoitus on siirtää tietoa sitä kaipaavalle. Kaunokirjallisuuteen kuuluva romaani pitää toki sekin sisällään faktoja, mutta myös keksityn juonen ja henkilöhahmot jotka tarinassa seikkailevat. Sen kirjoittamiseen kaivataan kevyttä luovaa hulluuttakin, ainakin sitä luovuutta. Mielikuvitus on pakollinen asia kirjoittajalla ja sitä pitää kyetä venyttämään eri suuntiin luodakseen aina erilaisia näkökulmia ja juonenkäänteitä. Kirjoittaminen voi jopa nostaa hikikarpaloita otsalle pyrittäessä luomaan sitä täydellistä lopputulosta joka myös miellyttää lukijoitakin. Vaikka kirjoittaminen mukavaa puuhaa onkin, sitä harvemmin tehdään pelkästään omaksi iloksi ainakaan vailla haaveita saada julkaistua työnsä jonain päivänä.

Kirjan kirjoittaminen voi muhia mielessä ja kirjoituskurssi ei välttämättä ole huono ajatus. Voi omata mielessään loistavan tarinan, mutta miten se saadaan ulos luettavaan muotoon, onkin aivan toinen tarina jo itsessään.

KIRJOITUSKURSSI AUTTAA KIRJOITTAMAAN HYVIN

KIRJOITUSKURSSI AUTTAA KIRJOITTAMAAN HYVIN

On eri asia osata keksiä hyviä tarinoita ja ideoita kirjoja varten kuin saada ne kirjoitettua ulos niin, että ne ovat edelleen hyviä. Tämä ei olekaan itsestään selvä kyky ja jotkut joutuvat opiskelemaan asiaa sekä harjoittelemaan enemmän kuin toiset.

Oman tekstin lukeminen kriittisin silmin on hyvä asia. Parempi editoida itse huolellisesti, kuin jopa menettää tilaisuus sen vuoksi että hätäilee. Kukaan ei ole seppä syntyessään ja kaikkien työssä on joskus korjailtavaa. Ehkä toisella tai kolmannella kerralla omaa tekstiä lukiessaan keksiikin vielä paremman tavan ilmaista joku asia, johon ei aivan ole ollut tyytyväinen.

KIRJOITTAMINEN EI OLE VÄLINEURHEILUA

Periaatteessahan kirjoittamiseen riittää kynä ja paperia, mutta toisaalta se voi olla melko raskas tie saavuttaa kokonainen kirja ja sen editointi on myös melko työlästä. Ehkäpä parempi nykyaikana on suunnata kuitenkin nykyaikaisten välineiden pariin, joskaan niiden ei tarvitse olla mitenkään ihmeellisiä. Aivan tavallinen tietokone jossa on joku tekstinkäsittelyohjelma, riittää vallan mainiosti.

Tietokonetta ei tarvitse kovin paljoa osata käyttääkään kirjoittaakseen. Kunhan saa ohjelman päälle ja muistaa tallentaa tasaisin välein, ettei käy se perinteinen että juuri ennen valmistumista työ katoaa. Monissa kirjoitusohjelmissa onkin mahdollisuus säätää automaattinen tallennus tällaisten tilanteiden varalle. Kaunokirjallisuus ei vaadi muita hienouksia, kuin hienoja ideoita jotka saadaan luettavaan muotoon.

KIRJAN KIRJOITTAMINEN YKSIN TAI YHDESSÄ

KIRJAN KIRJOITTAMINEN YKSIN TAI YHDESSÄ

Myös kirjailija voi toimia tiimityössä ja kirjoittaakin yhdessä jonkun kanssa. Kirjan kirjoittaminen ei välttämättä vaadi yksinäisyyttä vaan ehkä joillekin toimii ideoiden heittely puolelta toiselle yhdessä tai ehkä toisella on ideat ja toisella kyky kirjoittaa ne ylös niin, että ne kuulostavat hyvälle myös kirjoittamisen jälkeenkin. Kumppani voi toimia myös testiyleisönä ja hänelle voi lukea tarinaa. Tällöin on hyvä, että palaute on rehellistä mutta kuitenkin rakentavaa.

Oppikirja on hyödyllinen ja jos osaamista ja tietoa riittää, voi tähänkin puoleen suunnata kykyjään. Oppikirjoissa tilaajalla on luonnollisesti toiveensa, mitä oleellista tietoa kirjaan on saatava mukaan ja kuinka se olisi hyvä esittää. Oppikirjaa kirjoittaessa faktoista täytyy olla ehdottomasti varma, sillä soisi ettei niihin tulisi virheitä jolloin virheet helposti siirtyvät eteenpäin.