Matti Yrjänä Joensuu on rakastetun Harjunpää-dekkarisarjan kirjoittaja. Hän on syntynyt Helsingissä 31.10.1948 ja kirjoittanut kirjansa poliisintyönsä ohella. Joensuu jäi eläkkeelle Helsingin poliisilaitoksen väkivaltarikosyksiköstä syksyllä 2006.
Matti Yrjänä Joensuulla on kolme tytärtä, Anu, Taru ja Anni, entisen vaimonsa Avivan kanssa.
Jäätyään eläkkeelle poliisista Joensuu muutti isoisänsä rakentamaan mökkiin Valkeakoskelle. Hän ei enää katso televisiota, vaan lukee useita lehtiä. Joensuun mukaan lehdistä saa todenmukaisemman kuvan maailmasta kuin televisiosta.
Uransa alussa Matti Yrjänä Joensuu tuotti kirjoja säännöllisin väliajoin, parhaimmillaan jopa vuoden välein. Vuonna 1993 ilmestyneen Harjunpää ja rakkauden nälkä jälkeen meni kymmenen vuotta ennen seuraavaa. Eläkkeelle jäämisen jälkeen Joensuulla on ollut taas aikaa keskittyä kirjoittamiseen, ja uusin teos Harjunpää ja pahan pappi ilmestyi viime vuonna.
Joensuun realistinen rikosmaailman tuntemus näkyy hänen teoksissaan. Asiantuntijan ottein hän esittää teoksissaan rikokset aina joidenkin tapahtumien seurauksina, ei muusta maailmasta irrallisina. Joensuun dekkareissa rikosta ei tehdä, se päädytään tekemään. Teoksissa kuvataan rikosten taustalla vaikuttavia yhteiskunnallisia ongelmia ja kuvataan dekkarikirjallisuudessa harvinaiseen tapaan myös ihmisten sisäistä elämää. Päähenkilö Timo Harjunpään elämä näytetään realistisena. Se ei ole sankaritarina, vaan perheellisen, työssä käyvän miehen arkea. Harjunpäätä pidetään sympaattisena ja inhimillisenä henkilöhahmona, joka tunnistaa myös poliisin työhön liittyvät instituution asettamat rajat. Sekä lukijat että kriitikot ovat pitäneet Joensuun kirjoista läpi tuotannon. Dekkarit ovat voittaneet useita palkintoja, suurimpina mainittakoon Pohjoismainen jännitysromaanikilpailu vuonna 1976, Valtion kirjallisuuspalkinto vuonna 1982, Vuoden johtolanka -palkinnot vuosina 1985, 1994 ja 2004 kaksi Finlandia-ehdokkuutta. Dekkareita on myyty paljon ja Harjunpää ja pahan pappi oli jopa myydyin kotimainen dekkari vuonna 2003. Teoksia on julkaistu lähes 20 kielellä. Joensuun teoksista on tehty huomattava määrä visuaalisia dramatisointeja. Harjunpää ja kiusantekijät sekä Harjunpää ja pahan pappi on ohjattu elokuviksi. Edellisen ohjasi Åke Lindman vuonna 1993 ja jälkimmäisen Olli Saarela vuonna 2010. Etenkin jälkimmäisen elokuvan juoni poikkeaa kirjasta, johon se perustuu. Åke Lindman on myös ohjannut kolme neliosaista tv-sarjaa kirjoista Harjunpää ja kapteeni Karhu, Harjunpää ja ahdistelija sekä Harjunpää ja heimolaiset. Juha Lehtolan palkittu tv-sarja Rakkauden nälkä on ohjattu Harjunpää ja rakkauden nälkä -teoksen pohjalta vuonna 2007. Yleisradio on dramatisoinut neljä moniosaista Harjunpää-kuunnelmaa vuosina 1989–1991. Lisäksi Harjunpää-kirjoista on tehty monia näytelmiä eri kaupunkien Kaupunginteattereissa.
• Väkivallan virkamies, 1976
• Possu ja paavin panttivangit, 1977
• Harjunpää ja pyromaani, 1978
• Harjunpää ja kapteeni Karhu, 1981
• Harjunpää ja ahdistelija, 1982
• Harjunpää ja poliisin poika, 1983
• Harjunpää ja heimolaiset, 1984
• Harjunpää ja rakkauden lait, 1985
• Harjunpää ja kiusantekijät, 1986
• Harjunpää ja rakkauden nälkä, 1993
• Harjunpää ja pahan pappi, 2003
• Harjunpää ja rautahuone, 2010