Sofi Oksanen

Sofi Oksanen

Sofi Oksanen syntyi 7. tammikuuta 1977 Jyväskylässä virolaisen diplomi-insinööriäidin ja suomalaisen sähkömiesisän perheeseen. Hän kirjoitti neljällä laudaturilla ja kahdella eximialla ylioppilaaksi vuonna 1996. Oksanen on opiskellut Jyväskylän ja Helsingin yliopistossa kirjallisuustiedettä sekä Teatterikorkeakoulussa dramaturgiaa. Oksanen on kertonut avoimesti julkisuudessa feministisyydestään sekä kuulumisesta goottialakulttuuriin.

Sofi Oksanen – lue lisää kirjailijasta

Oksasen Neuvosto-Viroa ja maahanmuuttajuutta syömishäiriöiden kautta käsittelevä esikoisromaani Stalinin lehmät julkaistiin vuonna 2003. Romaani oli virolais-suomalainen kehityskertomus, jossa kyseenalaistettiin pohjoismaisen tasa-arvon ihanteen todellisuus. Romaanissa kuvataan virolaisten elämää Suomessa aikana, jolloin suomettuminen väritti virallista historian kirjoitusta ja virolaiset nähtiin ryssinä ja virolaiset naiset prostituoituina. Romaani oli Runeberg-palkintoehdokas ja Helsingin Sanomien esikoiskirjapalkintoehdokas. Kirja on käännetty viroksi ja ruotsiksi.

Baby Jane (2005), Sofi Oksasen toinen romaani, käsitteli paniikkihäiriötä, sen seurauksia läheisten elämässä ja väkivaltaa naisten välisissä parisuhteissa. Toisin kuin muut Oksasen romaanit, Baby Jane sijoittuu 90-luvun Helsinkiin ja kaupunkilaiseen elämänmenoon. Romaanin nimi viittaa Bette Davis -elokuvaan Mitä tapahtuikaan Baby Janelle?

Oksanen jatkoi Viron lähimenneisyyden käsittelyä näytelmällä Puhdistus. Tea Istan tähdittämä ja Mika Myllyahon ohjaama näytelmä sai ensi-iltansa Suomen Kansallisteatterissa helmikuussa 2007, ja esitystä kuvattiin kauden teatteritapaukseksi. Loppuunmyydyt esitykset jatkuivat kolme kautta. Puhdistuksen virolainen kantaesitys nähtiin Tallinnan Draamateatterissa vuoden 2007 syksyllä. Lisäksi Puhdistus-näytelmää on esitetty Joensuun kaupunginteatterissa, Tampereen Teatterissa, Seinäjoen kaupunginteatterissa, Porin Teatterissa ja Teatteri Undassa. Ruotsinkielinen versio Utrensning saa kantaesityksensä Wasa Teaterissa syksyllä 2010.

Näytelmä muuntautui myös romaaniksi Puhdistus (2008). Romaaniavaa Viron vaiettua lähihistoriaa yhden suvun naisten kokemusten kautta. Puhdistus antaa äänen sodan, kommunismin ja sorron uhreille. 1940-luvulla koettujen nöyryytysten ohella romaanissa nousee esiin nykynaisiin kohdistuva seksuaalinen hyväksikäyttö. Puhdistus on tekijänsä tähänastisen tuotannon merkittävin työ: se toistaiseksi ainoa romaani, joka on voittanut sekä Finlandia- että Runeberg-palkinnon. Oksanen sai myös kirjasta Pohjoismaiden neuvoston kirjallisuuspalkinnon vuonna 2010.Sofi Oksasen toinen näytelmä on nimeltään High Heels Society. Se on nykyteatteriteos, joka on rakennettu Oksasen kirjoittamien ja Maija Kaunismaan säveltämien laulujen ympärille. Kantaesitys sai ensi-iltansa KoKo Teatterissa 19.9.2008.Kaiken takana oli pelko: Kuinka Viro menetti historiansa ja miten se saadaan takaisin – artikkelikokoelman (2009) Sofi Oksanen toimitti yhdessä virolaisen toimittaja, kirjailija, elokuvaohjaaja Imbi Pajun kanssa. Romaani valottaa Viron historian vaiheita neuvostomiehityksen aikana. Johdannossa Oksanen perustelee sen julkaisemista sanoen, että 1900-luvun kommunistiset järjestelmät olivat historian tuhoisimpia ilmiöitä laajuutensa ja pitkäkestoisuutensa vuoksi. Silti niistä on kirjoitettu suhteellisen vähän kansallissosialistien toimeenpanemaan holokaustiin verrattuna. Suomalaiselle yleisölle tuttujen kirjoittajien lisäksi artikkelikokoelman kansainvälinen kirjoittajajoukko koostuu oman alansa asiantuntijoista ja tapahtumien todistajista. Kirjassa ovat mukana mm. Aigi Rahi-Tamm, Tauno Tiusanen, Jukka Rislakki ja Anne Applebaum.Sofi Oksanen on myös toiminut kolumnistina (Sunnuntaisuomalainen, Metro, Sihteeri & Assistentti, Aamulehden Asiat – liite) käsitellen muun muassa ihmisoikeus- ja sananvapauskysymyksiä, monikansallista identiteettiä ja arvostellut nettisensuurin puolustajia. Laajemmissa lehtikirjoituksissaan Oksanen on arvostellut vasemmistolaisen totalitarismin ihailua ja kannatusta. Hän on myös puhunut virolaisten naisten kaksoisidentiteetistä, tarinattomuudesta ja neuvostonaisen roolin varjosta.

Kirjailijan teokset

• Stalinin lehmät, 2003

• Baby Jane, 2005

• Puhdistus: Romaani, 2008. Pohjautuu tekijän samannimiseen näytelmään.

• Paju, Imbi & Oksanen, Sofi (toim.): Kaiken takana oli pelko: Kuinka Viro menetti historiansa ja miten se saadaan takaisin, 2009