Tuire Kaimio

Tuire Kaimio

Tuire ”Tuikku” Kaimio on Suomen ja pohjoismaiden ainoa ammattimainen eläinnäyttelijöiden kouluttaja. Hän on viihtynyt eläinten parissa lapsuudesta asti. Tuiren ollessa 10 – vuotias Kaimion perhe muutti Saksaan, jossa hän kävi biologiapainotteista koulua. Biologianopettaja koulutti myös eläinnäyttelijöitä, ja hän olikin monet vuodet Kaimion oppi – isänä.

Tuire Kaimio – eläintenkoulutuksen moniosaaja

Kaimio kouluttaa niin hevoset, koirat ja kissat kuin seeprat, ilvekset ja skorpionit esiintymään TV-ohjelmissa, mainoksissa, elokuvissa ja teatterissa. Hän on kouluttanut muun muassa VR:n kyyhkyset, Oululaisen sorsat, Poika ja Ilves-elokuvan ilveksen, Olvin “Jeppe”-koiran, Elisan tanssivan poron, Myrsky-elokuvan kaukasianpaimenkoirat, Unnan ja Nuukin sudet sekä Soneran “Petu”-koiran. Tuire Kaimio on kouluttanut uransa aikana tuhansia eläimiä.

Eläinnäyttelijöiden kouluttamisen lisäksi Kaimio on suosittu luennoija eläinten käyttäytymisestä, oppimisesta ja kouluttamisesta. Hän on kirjoittanut aiheesta kirjoja, joista monista on muodostunut alansa klassikkoja. Kirjoja Kaimio sanoo kirjoittavansa vain todelliseen tarpeeseen: esimerkiksi Hevosen kanssa (2004) syntyi, kun Suomesta näytti lähes täysin puuttuvan tuoreimpiin tutkimuksiin perustuva hevosten käyttäytymisen ja koulutuksen kirja. Jättiläismäinen ensipainos myytiin äkkiä loppuun ja kirja on otettu myös hevosalan oppilaitosten tutkintovaatimuksiin.

Muita Tuire Kaimion kirjoja ovat Tuikun eläinkoulu (1998), Anni ja susi (2000), Pennun kasvatus (2002), Eläinnäyttelijöitä (2005), Hevonen: ensimmäinen oppaani (2006) ja Koirien käyttäytyminen (2007).

Koiranomistajien, koira-alan ammattilaisten ja koirankouluttajien sekä kasvattajien tarpeisiin Kaimio on kirjoittanut kaksi kattavaa tietopakettia: Pennun kasvatus (2002) ja Koirien käyttäytyminen (2007). Pennun kasvatus on selkeä ja syvällinen tietokirja, jonka avulla uuden koiran omistaja ei jää lemmikkinsä kanssa pulaan missään arkipäivän tilanteessa. Selkeästi jaksotetut luvut ja havainnolliset nelivärikuvat käsittelevät koiran kouluttamisen ongelmakohtia eri ikävaiheissa, pennusta murrosikään ja täysikasvuiseksi. Koirien käyttäytyminen on erinomainen hakuteos kaikille, jotka haluavat perehtyä koiransa toimintatapoihin ja mielenliikkeisiin. Teos perehtyy lajin kesyyntymishistoriaan, koiran synnynnäiseen ja sosiaaliseen käyttäytymiseen ja oppimiseen sekä tyypillisimpiin ongelmia aiheuttaviin luonteenpiirteisiin. Työtään näyttelevien eläinten parissa Tuire Kaimio valottaa teoksessa Eläinnäyttelijöitä (2005). Kaimio on koonnut tähän kirjaan opettavaisia ja hauskoja tarinoita muun muassa siitä, miten puolivillinä elävä hevoslauma hyväksyi ventovieraan ihmisen osaksi laumaansa, kuinka koirasudet saadaan juoksemaan lapsen perässä ilman että niiden saalisvietti herää tai millä keinoin pelastaa mainoskuvaukset, kun niitä ja päätähteä, jackrusselinterrieri Sallia, lennähtää häiriköimään utelias pulu. Kaimion eläintenkäsittelytaidot ovat tunnettuja ja arvostettuja myös ulkomailla. Vuonna 2006 hän oli Nepalissa opastamassa paikallisia asukkaita norsujen käsittelyssä. Norsujenkoulutusprojekti on WSPA: n ja WWF: n rahoittama, ja sen tarkoitus on kehittää työnorsujen koulutusta inhimillisempään suuntaan.

Kirjailijan teokset

• Tuikun eläinkoulu (1998)

• Anni ja susi (2000)

• Pennun kasvatus (2002)

• Hevosen kanssa (2004)

• Eläinnäyttelijöitä (2005)

• Hevonen: ensimmäinen oppaani (2006)

• Koirien käyttäytyminen (2007)