Tuomas Vimma

Tuomas Vimma

Tuomas Vimma (syntynyt 20. huhtikuuta 1979) on helsinkiläinen kirjailija. Todellisuudessa Tuomas Vimma on salanimi, mediapersoona, jonka takana on Kusti Miettinen –niminen mies. Tuomas Vimma ei ole täysin fiktiivinen, keksitty hahmo, joten rajaa hahmon ja sen luojan välille on toisinaan vaikea vetää. Tuomas Vimma tuntuukin julkisuudessa nauttivan tästä hämmentämisestä. Keksitty mediapersoona tarjoaa myös melkoisia vapauksia.

Tuomas Vimma – lue lisää kirjailijasta

Tuomas Vimma on herättänyt runsaasti huomiota sekä röyhkeän itsevarmalla esiintymisellään että jokaisella kolmesta romaanistaan, jotka yhdessä muodostavat Helsinki-trilogian. Helsingin Punavuoressa lähes koko elämänsä asunut Tuomas Vimma on sijoittanut myös kirjojensa tapahtumat kyseiseen kantakaupungin osaan.

Vimman esikoisromaani Helsinki 12 (Otava 2004) sai aikaan myrskyn suomalaisen kirjallisuuden vesilasissa provosoivalla tarinallaan ja kielenkäytöllään. Sen tapahtumat kuvaavat 1990-luvun lopun uusmediamaailmaa rujosti: machoilua, seksiä, dekadenssia ja väkivaltaa. Moraalilla tässä maailmassa ei juuri ollut sijaa, eikä hävytöntä rahanhaaskaustakaan kaihdettu. Päähenkilönä kirjassa suhaili kukapa muukaan kuin Tuomas Vimma, ja kirjailija kertoikin romaanin ilmestyttyä puolen siitä olevan totta ja puolen fiktiota. Helsinki 12 oli myyntimenestys yli 15 000 kappaleen myynnillään ja se oli ehdolla Helsingin Sanomien kirjallisuuspalkintoon. Teos voitti myös Akateemisen Kirjakaupan eniten myyneen esikoiskirjan palkinnon.

Vimman seuraava kirja Toinen (Otava 2005) kertoo humoristisesti esikoiskirjailijan ja julkisen eläimen hullusta vuodesta: rahaa ja mainetta riittää, mutta suosiolla on myös kääntöpuolensa eli juorulehdistö, jota vastaan keinot ovat vähissä. Kirjassaan Vimma sekoittaa tahallisesti totuutta ja fiktiota, mutta kirjaa lukiessa niiden välille tehtävällä rajanvedolla ei ole merkitystä. Pääosassa myös Toisessa ovat hervottomat, vauhdikkaat ja röyhkeät tapahtumat sekä villi kielenkäyttö.

Vimma seurasi kustannustoimittajaansa Otavalta Gummerukselle syksyllä 2007. Gummeruksen vuonna 2008 julkaisema Gourmet on Vimman Helsinki-trilogian viimeinen osa. Kirja kertoo ranskalaisen kulinaristisuvun Helsingissä asuvan hulttiopojan kapinasta sukunsa odotuksia vastaan. Toisaalta päähenkilö nauttii suvun varallisuuden mahdollistamasta elämäntavastaan. Tuhdin ironiansa kautta kirja tulee käsitelleeksi nykyistä kulutusdekadenssia Varakkuuden ihannointia toisaalta kritisoidaan, mutta samalla teos ratsastaa kyseisellä ideologialla.Nykyisin Tuomas Vimma kirjoittaa kolumneja Gloriaan ja ravintola-arvioita City-lehteen. Vimma on kiinnostava nykykirjailija, jolla on omaleimainen tyyli ja joka ei kumartele sen enempää lukijoitaan kuin mediaakaan.

Kirjailijan teokset

• Helsinki 12 (2004)

• Toinen (2005)

• Gourmet (2008)