Uma Aaltonen

Uma Aaltonen

Ulla-Maija ”Uma” Aaltonen oli suomalainen kirjailija ja toimittaja. Hän toimi aikoinaan myös Elisabeth Rehnin kampanjapäällikkönä presidentinvaaleissa vuonna 1994, Vihreän liiton europarlamentaarikkona ja Vihdin kunnanvaltuustossa. Uma Aaltonen oli tunnettu lemmikkien, lasten ja nuorten ystävä sekä hevosharrastaja.

Uma Aaltonen – jatka lukemista aiheesta

Aaltonen syntyi Vihdissä 28. elokuuta 1940. Maalaisperheeseen kuului yhdeksän lasta, joista Uma oli kuudes. Uma vietti au-pairina Yhdysvalloissa vuodet 1960 – 1962 ja suoritti BA – tutkinnon Arizonan yliopistossa. Myöhemmin hän opiskeli Tampereen yliopistossa lehdistö- ja tiedotusoppia, sosiaalipsykologiaa ja sosiologiaa.

Aaltonen työskenteli 60-luvulla vakituisena toimittajana muun muassa Anna-lehdessä ja Yleisradiossa. Vuonna 1969 hän siirtyi freelanceriksi julkaisten artikkeleita esimerkiksi Hevoshullu- ja Eeva-lehdissä. Uman mittava kirjallinen ura koostuu pääasiassa eläimiin, tapakasvatukseen ja nuorten seksivalistukseen liittyvistä teoksista. Yhteensä häneltä on ilmestynyt yli 40 kirjaa.

Monet 80-luvulla nuoruutensa eläneet muistavat Aaltosen erityisesti lämpimällä, rennosti valistavalla otteella kirjoitetuista Uman kirja sinulle (1977), Murkkuseksi (1980) ja Ekakerta (1980). Aaltonen luennoi myös ahkerasti nuorten seksivalistuksesta, tapa- ja päihdekasvatuksesta eri puolella Suomea niin kouluissa, vanhempainilloissa kuin opettajankoulutuksessakin. Kirjailija on kertonut, että hän kävi vielä vuonna 2001 luennoimassa Murkkuseksi – otsikolla Huittisissa.Aaltosella diagnosoitiin multippeliskleroosi eli MS-tauti vuonna 1993. Hän toimi viimeisinä vuosinaan aktiivisesti kansainvälisessä MS-työssä, jossa kirjailija esimerkiksi kertoi nuorille sairaudestaan. Uma Aaltonen valittiin vuoden 2004 MS-vaikuttajaksi.Uma Aaltonen kuoli 13. heinäkuuta 2009 Töölön sairaalassa Helsingissä. Hän oli kuollessaan 68-vuotias. Aaltonen kertoi vain paria kuukautta aikaisemmin Huomenta Suomen haastattelussa, että hän työsti parhaillaan uutta kirjaa, jonka hän arvioi valmistuvan parissa vuodessa.

Kirjailijan teokset

• Dotsi – ei millään pahalla mutsi. Sarjakuva, kuvitus Eeva-Maija Manninen. Gummerus 1989

• Patakintaan näköinen mummu, Otava 1989

• Cappuccino – kenttäkilpailun aakkoset Jutta Koivulan kanssa, Gummerus 1989

• Jennin talli, Otava 1989

• Jennin talo, Otava 1990

• Hauska hevostieto Jutta Koivulan kanssa, Otava 1990

• Kiitos Suomen hevoselle, Art House 1991

• Ratsastuskoulu, Helsinki Media 1994

• Helli hauvaasi, Karisto 1998

• Suomen koirat sodassa ja rauhassa, Art House 1999