Väinö Linna

Väinö Linna

Väinö Linna on syntynyt 20.12.1920. Hän menehtyi 21.4.1992. Väinö Linna on syntynyt Urjalassa torpparisukuun.Linnan perhe eli Honkolan kartanon lähellä. Hänen isänsä kuoli, kun hän oli 7-vuotias ja sillä näyttää olleen syvä merkitys hänen elämässään. Linna oli kansakoulusta päästyään sekatyömies ja Honkolan kartanon renki. Silloinkin hän luki ahkerasti kylän kirjaston kirjoja. 1930-luvulla hän lähti kaupunkiin (Tampereelle) töiden puutteen takia.Linna kutsuttiin keväällä 1940 asepalvelukseen ja hän joutui välittömästi sotaan. Hänet kotiutettiin syksyllä 1944, jonka jälkeen hän alkoi kirjoittaa Päämäärää –romaania.

Jatka lukemista kirjailijasta Väinö Linna

Sodan päätyttyä hän meni naimisiin Kerttu Saurin kanssa ja he saivat esikoisensa vuonna 1948. Linna lopetti muut kuin kirjailijan työt, kun huomasi Tuntemattoman sotilaan turvaavan hänelle riittävän toimeentulon.

Tuntemattomasta sotilaastaan ansaitsemillaan rahoilla Väinö Linna osti Käkisaaren maatilan Hämeenkyröstä, ja alkoi toimia osa-aikamaanviljelijänä. Linnalle oli tärkeää pystyä eläytymään maaseutuympäristöön ennen kuin alkoi kirjoittaa Pohjantähti-trilogiaa.

Vuonna 1964 Väinö Linnan terveys heikentyi ja hän joutui myymään Käkisaaren. Täällä Pohjantähden alla – trilogia jäi Väinö Linnan viimeiseksi teokseksi. Hänen kirjailijauransa siis hiipui hänen ollessa 41-vuotias.

Väinö Linna sai kunniatohtorin arvonimen vuonna 1965. Akateemikko hänestä tuli vuonna 1980. 1984 Väinö Linna sai aivoveritulpan ja menetti puhekykynsä. Hän kuoli Tampereella kahdeksan vuotta myöhemmin. Väinö Linna sai uransa aikana useita eri kirjallisuuspalkintoja. Hänen merkittävimmiksi teoksiksi on tituleerattu Tuntematon sotilas ja Täällä Pohjantähden alla – trilogia. Väinö Linna on sikäli merkittävä kirjailija, että hän nousi vaatimattomista oloista kansalliskirjailijaksemme. Hänen pääteoksensa ovat lisäksi uudistaneet käsitystämme historian murroskohdista. Linna saavutti niin merkittävän aseman Suomessa, että hänestä tuli kulttuurivaikuttaja, jonka kannanottoja kuunneltiin tarkasti. Linna on vaikuttanut yleiseen mielipiteeseen enemmän kuin yksikään muu kirjailija. Hän on vaikuttanut myös luokkavihan sekä muiden negatiivisten asioiden pois kitkemiseen. Hän on auttanut myöskin hyvinvointivaltion arvojen juurruttamisessa. Linna on varmaankin Aleksis Kiven ohella se meikäläinen romaanikirjailija, joka varmimmin voidaan laskea elävän maailmankirjallisuuden valiojoukkoon.

Kirjailijan teokset

• Päämäärä, 1947

• Musta rakkaus, 1948

• Messias, 1949–1953

• (julkaisematon)

• Tuntematon sotilas, 1954

• Täällä Pohjantähden alla, 1–3, 1959, 1960, 1962

• Oheisia, 1967

• Murroksia, 1990

• Kootut teokset I–VI, 2000

• Sotaromaani: Tuntemattoman sotilaan käsikirjoitus, 2000.