Hietamies Teoksien Takana

post thumb
kirjoittanut Hemron/ 19 Aug 2022

Hietamies Teoksien Takana

Useamman kirjan takaa löytyy tekijänä Hietamies eikä se ole mikään ihme. Laila Hietamies, nyttemmin myös tyttönimellään Hirvisaarena tunnettu, on kirjoittanut hyvin laajoja historiallisia romaaneita ja hänen teoksiaan on Suomessa myyty yli 4 miljoonaa. Heikki puolestaan oli hänen aviomiehensä vuoteen 1991 asti ja heidän keskimmäinen tyttärensä Eveliina eli paremmin Evenä tunnettu, on perinyt kirjoittajan taidon vanhemmiltaan. Kirjojen lisäksi Heikki ja Eve ovat myös kunnostautuneet menestyneiden tv-sarjojen käsikirjoittajina. Miten nämä kolme mielenkiintoista kirjailijaa eroavat toisistaan?

Laila Hirvisaaren tuotanto Lailan tuotanto on keskittynyt romaanisarjoihin. Lehmusten kaupunki aloitti vuonna 1972 seitsemän osaisen sarjan, joka kertoo Lappeenrannasta ja kaupungin asukkaista vuodesta 1920 lähtien. Toinen tunnettu sarja kertoo Kannaksen Suontaan asukkaiden vaiheista 1920-1940-luvuilla. Tämä tunnetaan Kannas-sarjana. Hamina-sarja oli vain kaksiosainen, mutta Laatokka-sarja sai jälleen osia kaikkiaan kuusi. Näiden lisäksi hän kirjoitti myös Sonja -sarjan sekä Anni-sarjan.

Hän julkaisi kaikkiaan 41 kirjaa sekä novelleja. Näiden lisäksi hänen kynästään syntyi myös useampi näytelmä sekä muuta tuotantoa. Hänen tuotantonsa on keskittynyt lähinnä historiallisiin aiheisiin ja yksi kirja jäi kesken, kun hän kuoli kesäkuussa 2021. Hänen tyttärensä Eve on luvannut kirjoittaa viimeiseksi jääneen kirjan loppuun, kunhan aikaa kuluu riittävästi ja hän kykenee lukemaan tunnekuohuitta tähän mennessä kirjoitetun tekstin.

Heikki Hietamies monipuolisuus ihme Heikki puolestaan on luonut uraa hyvin monipuolisesti ja välillä voikin ihmetellä, miten mies on kaikkea saanut aikaan. Hän on tehnyt työtä kirjailijan uransa lisäksi juontajana ja toimittajana. Uraan on mahtunut juontokeikkoja parhaimmillaan jopa 200 vuodessa, joten täytyykin ihmetellä, mistä ihmeestä hän löysi aikaa myös kirjoittamiseen, sillä hän on kuitenkin kirjoittanut kaikkiaan 22 kirjaa.

Heikin kirjallinen tuotanto koostuu kertomuskokoelmista sekä romaaneista. Ensimmäiset kirjansa hän kirjoitti hyvin humoristisesti, koska sitä pidettiin hänelle ominaisena tyylinä. Sotapoika -romaani vuonna 1986 vaihtoi tyylin hiukan vakavammaksi ja siinä tyylissä hän on kirjoittanut vakavampaa tuotantoa, mutta teksti on silti hyvin sujuvaa siitä huolimatta.

Hän on lisäksi kirjoittanut Arvi Lindistä henkilökuvan, kuunnelman sekä näytelmän ja runokokoelman. Heikin muistelmateos vuodelta 2009 kantaa nimeä ‘Iltaa, hyvät ihmiset’ ja tämän lausahduksen muistaa moni televisionkatselija Lauantaitanssien juonnosta. Se oli varsin legendaarinen lausahdus. Tv-käsikirjoituksia Heikki teki yhdessä tyttärensä Even kanssa. Kovaa maata sekä Sydän toivoa täynnä olivatkin suosittuja draamasarjoja. Mielenkiintoista olisikin tietää, millaisen nokkamiehen casino online olisi Heikistä saanut.

Toimittaja Eve Hietamies Eve on saanut ilmeisen hyvät geenit kirjoittamiseen, koska hän on kirjailija sekä oli pitkään toimittaja. Hänen kynästään on tuotettu kaikkiaan 10 romaania ja TV-sarjoja hän on kirjoittanut sekä isänsä että äitinsä kanssa. Kirje isältä oli kolmiosainen ja se valmistui vuonna 2003. Sitä Eve kirjoitti yhdessä äitinsä kanssa. Tärkeä tehtävä on vielä odottamassa vaatehuoneessa, joten jonkinlainen yhteisteos äidin kanssa vielä ilmestyy. Sitä jäämme mielenkiinnolla odottamaan.

Even oma tuotanto kuvailee hyvin tarkasti erilaisia ja usein myös hyvin poikkeuksellisia perhesuhteita sekä elämäntilanteita. Omiin teoksiinsa hän viljelee myös mustaa huumoria ja niissä kuvaus on toisinaan hyvinkin riipaisevaa ja osuvaa. Esikoiskirjansa hän kirjoitti vuonna 1986 ja viimeisin eli Numeroruuhka on julkaistu vuonna 2022. Kirja kuvaakin irtisanomista, jonka hän koki myös itse vuonna 2020, joten hän kykenee yhdistelemään kirjoihinsa aiheita arjesta sekä ympärillään olevista ihmisistä sekä tapahtumista.

Kolme kirjailijaa, kolme tapaa kirjoittaa

Kuten tästä lyhyestä läpikäynnistä huomataan, yhden sukunimen taakse kätkeytyy kolme erilaista kirjailijaa ja kolme eri tapaa kirjoittaa romaaneita. Jokainen näistä kirjailijoista on hyvin persoonallinen, mutta kaikkien tapa kirjoittaa on hyvin sulavaa ja tarinat kirjoissa soljuvat eteenpäin hyvin luontevasti. Kaikkia teoksia on helppo suositella hyvin lämpimästi!