Pohjanmaa Sarja Kertoo Yhden Suvun Tarinan

post thumb
kirjoittanut Hemron/ 02 Aug 2022

Pohjanmaa Sarja Kertoo Yhden Suvun Tarinan

Antti Tuurin kirjoittama Pohjanmaa sarja kuuluu monen suomalaisen lempilukemistoon. Kuusiosainen sarja kertoo kuvitteellisen, Pohjanmaalla asuvan Hakalan suvusta. Tapahtumat ulottuvat 1920-luvulta 1990-luvulle asti, ja tapahtumapaikkana on Suomen lisäksi Amerikka, jonka osalta Tuuri kuvaa siirtolaisuuden kokemuksia. Teossarja alkoi, kun ensimmäinen kirja, Pohjanmaa, ilmestyi vuonna 1982. Tällöin kirjailija ei vielä suunnitellut kokonaisen sarjan kirjoittamista. Seuraavat kirjat olivat Talvisota, Ameriikan raitti, Uusi Jerusalem, Maan avaruus ja sarjan vuonna 1997 päättänyt Lakeuden kutsu.

Kriitikkojen ja yleisön rakastama Pohjanmaa sarja

Pohjanmaa-sarjaa on painettu satojatuhansia kappaleita, mikä on suomalaisittain suuri määrä. Yhtenä syynä sarjan suosiolle on nähty sen tarkka ja lahjomaton ihmiskuvaus sekä osuva aikalaiskuvaus. Myös kriitikot ovat arvostaneet kirjaa. Lakeuden kutsu palkittiin Finlandia-palkinnolla vuonna 1997 ja sarja on saanut muun muassa Pohjoismaiden Neuvoston kirjallisuuspalkinnon vuonna 1985. Neljä viimeistä teosta on myös filmattu.

Romaanin keskeisiä teemoja ovat vapaus ja vastuu, sekä naisten ja miesten erilaiset elämänpolut, joissa sukupuoli määrittää vahvasti eteen aukeavia mahdollisuuksia ja rajoituksia. Myös sota, sukuyhteys ja siirtolaisuus ovat romaanin kantavia, vaikutuksensa laajalle ulottuvia teemoja. Kuvaus onnistuu olemaan yhtä aikaa hauska ja koskettava. Antti Tuuri hallitsee monitasoisen ja tarkkanäköisen kerronnan.

Antti Tuuri kuuluu kirjallisuusvaikuttajiin

Vuonna 1944 syntyneen Antti Tuurin tuotanto on laaja ja monipuolinen. Se käsittää Pohjanmaa-sarjan lisäksi myös Äitini suku -sarjan sekä esimerkiksi itsenäisiä romaaneita, novelleja, näytelmiä ja suomennoksia. Insinööritaustainen Tuuri ryhtyi täyspäiväiseksi kirjailijaksi vuonna 1983, ja on jo vuosikymmenet kuulunut Suomen eturivin kirjallisuusvaikuttajiin.