Stephen King – Kauhun Mestari

post thumb
kirjoittanut Hemron/ 11 Dec 2020

Stephen King – Kauhun Mestari

Stephen King on nimi, jonka lähestulkoon kaikki jo tuntevat. Tämä kauhukirjallisuuden kiistaton mestari on tuottanut kirjallisuutta luettavaksemme jo vuosikymmenien ajan. Kuuluisa Carrie oli hänen ensimmäinen julkaistu romaaninsa ja se ilmestyi vuonna 1974. Yhteensä hän on julkaissut yli 60 romaania sekä satoja novelleja. Hänelle on myönnetty lukuisia palkintoja töistään. Elokuviakin pohjautuen hänen kirjoihinsa on tehty useita, kuuluisimpana luultavasti Hohto.

Stephen King hallitsee kyvyn saada lukija uppoutumaan tarinaan ja vaikka monesti tarinoiden sisältö meneekin myös sci-fin puolelle, on niissä paljon samaistuttavia asioita ja henkilöhahmot ovat loistavasti kuvailtuja ja perinpohjaisia. Ei siis todellakaan ole ihme, että hänen uransa on kantanut hedelmää.

Kirjojen aiheet vaihtelevat

King perinteisesti kirjoittaa tavallisista ihmisistä, perheistä, joille alkaa tapahtua asioita jotka eskaloituvat melko karmaiseviksikin. Kirjailija myös usein käyttää samoja tapahtumapaikkoja, hyvin yleinen alue on Yhdysvalloissa sijaitsevassa Mainen Bangorissa, jossa hän asui itsekin perheineen pitkän aikaa.

Stephen King on mielikuvituksellinen kirjailija. Hänen tuotantonsa myös viittaavat usein toisiinsa aiheuttaen lukijalle mukavaa tuttuuden tunnetta. Esimerkiksi Tukikohta kirjasta hahmo nimeltään Randall Flagg esiintyy useissa muissakin teoksissa, kuten Lohikäärmeen silmissä sekä Mustassa Tornissa. Monet muut kirjat myös tarjoavat selkeitä viittauksia Musta torni sarjaan.

Mestarin parhaimmistoa

Onko edes mahdollista sanoa, mitkä tämän mestarillisen kirjailijan tuotannoista olisivat niitä parhaita? Luultavasti tämäkin asia on lukijan omassa mielessä, mutta toki toiset teoksista ovat kuuluisampia kuin toiset, kuten:

• Hohto, kertoo perheestä, joka huolehtii eräästä hotellista sen ollessa tyhjillään

• Uinu uinu lemmikkini esittelee perheen, joka menettää lapsen hirvittävässä onnettomuudessa

• Se. Tämä on karmaiseva kertomus Pennywise-klovnista

Lukuisia filmatisoituja elokuvia

Carrie on yksi näistä elokuvaksi muutetuista kirjoista, joita King on saanut aikaan. Hohdosta on tehty jopa kaksikin eri versiota, sillä King itse ei ollut tyytyväinen alkuperäiseen, vaikka Jack Nicholsonin roolisuoritus osoittautuikin ikimuistoiseksi. Huuhdahdus – Here’s Johnny! on varmasti tuttu lähes kaikille.

Carrie ei kuitenkaan ole ainoa tai edes tunnetuin elokuvaksi tehty kirjoista. Uinu uinu lemmikini on suorastaan klassikko karmivine aiheineen. Lapsen kuolema on aihe, joka koskettaa ja saa samaistumaan vanhempien tuskaan elokuvan tapahtumien edetessä. Vaikka tapahtumat usein ovatkin ehkä hieman ennalta-arvattavia, on silti vain jatkettava tarinaa, sillä King onnistuu myös yllättämään.