Parhaat Nuorten Kirjat

post thumb
kirjoittanut Hemron/ 21 Nov 2022

Parhaat Nuorten Kirjat

Nuortenkirjallisuudella tarkoitetaan nuorille sekä nuorille aikuisille eli noin 10-25-vuotiaille suunnattua kirjallisuutta. Ikähaarukka on melkoisen laaja, joten myös parhaat nuorten kirjat sisältävät kirjoja hyvin monipuolisesti. Ikäluokalle suunnatuille kirjoille ominaista on erityisesti kuitenkin tietty seikkailullisuus sekä jännittävyys. Tämän lisäksi kirjoissa käsitellään paljon juuri kyseiselle ikäluokalle tyypillisiä ongelmia, kuten koulua ja opiskelua, kaverisuhteita sekä teini-iän muutoksia. Nuortenkirjallisuuden lajeina ovat esimerkiksi erilaiset nuortenromaanit, seikkailukertomukset, fantasiakirjallisuus, monipuoliset tietokirjat sekä oppaat ja harrastuksista kertovat kirjat.

Parhaat nuorten kirjat on valittu iän ja kiinnostuksen mukaan

Parhaat kirjat nuorille ovat sellaisia, jotka avartavat omaa maailmaa, mutta kertovat tarinaa, jotka ovat häntä itseään lähellä. Luettavat teokset onkin hyvä valita iän ja kehitystason sekä kiinnostusten kohteiden mukaisesti. Nuoruudessa ihmisen kehitys on nopeaa ja valmiudet erilaisen kirjallisuuden lukemiseen, ymmärtämiseen ja käsittelyyn myös eri-ikäisten välillä vaihtelee paljon. Toiset lukevat jo aikaisin hyvin vaikealukuisia teoksia tai uskaltautuvat kauhugenren äärelle. Toiset taas kaipaavat helppolukuista ja kevyttä luettavaa.

Varmin tapa tukahduttaa orastava lukuinto onkin valita kirjoja, jotka eivät kiinnosta tai niissä käsitellään nuorelle sopimattomia tai liian pelottavia teemoja. Onkin hyvä pohtia, mitkä teemat nuoren elämässä ovat ajankohtaisia, mikä häntä itseään kiinnostaa ja mikä genre on erityisen mielenkiintoinen. Kiinnostaako nuorta lukea esimerkiksi kaunokirjallisuutta, jostakin harrastuksesta, mysteereitä tai jostakin ajankohtaisesta teemasta, kuten sodasta, kaverisuhteista tai opinnoista.

Uusimmat parhaat kirjat nuorille

Kirjauutuuksia nuorille ilmestyy runsaasti joka vuosi, joten valinnanvaraa lukemisessa riittää. Yksi viime vuosien suosituista kirjasarjoista on Jeff Kinneysin Neropatin päiväkirjat -kirjasarja, josta ilmestyy uusi osa vuosittain. Nuoret lukijat kautta maailman ovat ihastuneet kyseisiin teoksiin. Neropatin päiväkirjat ovat sarjakuvaromaaneja, jotka kertovat teini-ikäisen Greg Heffleyn toilailuista. Parhaat nuorten kirjat ovatkin usein sarjoja, jotka hauskuuttavat ja ihastuttavat pidemmän aikaa.

Kestosuosikin aseman on puolestaan saavuttanut edelleen supersuosittu Harry Potter- sarja, joka yltää vuosittain suosituimpien nuortenkirjojen joukkoon. Parhaat nuorten kirjat pysyvätkin pinnalla vuodesta toiseen ja niitä luetaan yhä uudestaan ja uudestaan. Toinen suuren suosion saanut sarja on vuonna 2008 alkanut Susan Collinssin Nälkäpeli-kirjasarja, jota luetaan edelleen vuodesta toiseen.

Monipuolisia teoksia nuorille

Kokonaisuudessaan nuortenkirjallisuus on kuitenkin hyvin laaja ja monipuolinen genre. Tilaamalla kirjat netistä tai tutustumalla kirjastojen valikoimaan, voi löytää itselle monipuolisesti hyviä kirjoja luettavaksi. Kirjastojen lainatuimpien kirjojen listalle ovat viime vuosina päässeet jo mainittujen Neropatin päiväkirjat ja Harry Pottereiden lisäksi esimerkiksi Holly Bournen ja Karen McManuksen jännittävät teokset. Suosituimpien teosten listoilla pyöriikin vahvasti jännitystä tarjoavat seikkailukirjat, joiden maailmaan voi tempautua mukaan.

Mikäli nuorten taidot lukemisen suhteen ovat vielä kehittymättömät ja lukeminen on hyvin työlästä, löytyy nuortenkirjallisuudesta myös helpompia kirjoja, joihin tarttua. Tällöin kannattaa tutustua esimerkiksi sarjakuviin, äänikirjoihin tai erilliseen selkokirjojen listaan. Mikäli taas lukemiseen tai kuuntelemiseen on vaikea keskittyä, kannattaa tarttua lyhyempiin romaaneihin tai novelleihin. Myös niiden, joiden äidinkieli ei ole suomi, kannattaa tarvittaessa tutustua netistä löytyviin selkokirjojen listoihin.

Kotimaiset parhaat nuorten kirjat

Myös Suomesta löytyy monia suosittuja kirjailijoita, jotka tarjoavat kirjallisuutta nuorille. Esimerkiksi yksi suomen suosituimmista kirjailijoista, Leena Lehtolainen, on kirjoittanut vuonna 2022 ilmestyneen Vihreän lohikäärmeen merkki -teoksen nuorille. Kaikkien tuntema kirjailija Mauri Kunnas ja hänen huikeat teoksensa ovat suosittuja erityisesti varhaisnuorten keskuudessa. Myös hevosteemat ovat pinnalla vuosi toisensa jälkeen, joita tarjoaa esimerkiksi Tiina Tanskanen.

Nuorten keskuudessa suosittuja teoksia ovat myös erilaisten julkisuuden henkilöiden kirjoittamat teokset, joita on viime vuosina ilmestynyt runsaasti. Esimerkiksi YouTube-tähti Roni Back on kirjoittanut omasta elämästään ja matkastaan sometähdeksi. Myös erilaiset bändien ja laulajien elämänkerrat kiinnostavat nuoria faneja.

Parhaat nuorten kirjat ovat saavuttaneet nuorten keskuudessa ilmiön, josta kukaan ei halua jäädä paitsi. On hienoa, että jokainen nuori haluaa päästä osaksi lukukokemusta, jonka Harry Potter tai Neropatin päiväkirja aiheuttaa. Nuoria on kuitenkin hyvä kannustaa lukemaan juuri niitä teoksia, jotka häntä itseään kiinnostavat, olipa kyseessä ralliautoilu tai jalkapallo. Usein asioita käsitellään kirjallisuuden avulla, joten on hyvä, että kirjallisuutta löytyy runsaasti monista erilaisista teemoista.